×
Diverse Geranien in Pflanztöpfen stehen in Gewächshaus. Auf Tischen liegen Pflanzwerkzeuge und Tontöpfe.

Sadenie muškátov: Pokyny pre začiatočníkov aj pokročilých záhradkárov

Potom máte kvitnúci raj na dosah. Prinášame vám niekoľko trikov, ktoré vám pomôžu vytvoriť ideálne podmienky pre muškáty na balkóne, čím položíte dokonalé základy pre leto plné kvetov.

Už ste si nakúpili muškáty? Potom máte kvitnúci raj na dosah. Prinášame vám niekoľko trikov, ktoré vám pomôžu vytvoriť ideálne podmienky pre muškáty na balkóne, čím položíte dokonalé základy pre leto plné kvetov.

V článku sa dozviete:

  • Čo budete potrebovať na výsadbu muškátov do balkónového kvetináča
  • Ako vysadiť bežný balkónový kvetináč čoby profík
  • Čo robiť so zásobníkmi na vodu
  • Ako dostať závesné muškáty do kvetináča bez toho, aby ste ich poškodili

Na čo si dať pozor, keď sadíte mix letných kvetín

Budete potrebovať:

  • Bujné muškáty v 11- alebo 12-centimetrových kvetináčoch
    Do 60-centimetrového kvetináča sa zmestia 2 až 3 rastliny, do 100-centimetrového 4 až 5 rastlín
  • Jeden kvetináč na okenný parapet
    Odporúčaná výška: 20 cm; odporúčaná farba: svetlá
  • Zeminu určenú pre muškáty alebo kvalitnú kvetinovú zeminu
    Na 10 centimetrov dĺžky kvetináča jej potrebujete približne tri litre
  • Pomaly sa uvoľňujúce hnojivo pre balkónové alebo izbové rastliny
    (Nie v prípade, ak používate predhnojenú zeminu s pomalým uvoľňovaním hnojiva)
  • Materiál na odvod vody
    Črepiny, keramzit alebo drobné kamienky (avšak nie mramorová drť)

Vysaďte balkónový kvetináč ako profesionál

Postup, ako to docieliť, nájdete v texte nižšie. Ak chcete prejsť na informácie s konkrétnymi krokmi, kliknite tu.

  1. otvory na odtok vody zo spodnej strany kvetináča priechodné? Ak nie, tak ich uvoľnite! Ak používate staršie kvetináče, dôkladne ich vyčistite.
  2. Na dno kvetináča rozložte drenážnu vrstvu z črepín, keramzitu alebo malých kamienkov. Drenážna vrstva by mala byť vysoká približne dva centimetre.
  3. Ponorte kvetináč s muškátmi do vedra s vodou, až kým neodídu všetky bublinky. Následne ho vyberte a nechajte stiecť.
  4. Balkónový kvetináč naplňte do troch štvrtín čerstvou črepníkovou zeminou.
  5. Ak zemina nie je predhnojená, pridajte pomaly sa uvoľňujúce hnojivo a dávkujte podľa návodu. Vmiešajte ho rukami alebo záhradnou vidlicou.
  6. Zeminu utlačte rukami. Tým, že pôdu zhutníte, nebude sa neskôr prepadať.
  7. Povrch zeminy uhlaďte, aby bola rovnomerne rozložená.
  8. Pripravte si sadenicu muškátu. Rukou alebo lopatkou urobte v kvetináči miesto pre sadenicu a zasaďte muškát. Koreňová sústava by mala byť v jednej rovine s vrchnou vrstvou pôdy. Vzdialenosť medzi rastlinami by mala byť približne 20 centimetrov a viac.
  9. Rastliny zľahka pritlačte obomi rukami.
  10. V prípade potreby pridajte viac zeminy. V kvetináči nechajte dvojcentimetrový okraj na zalievanie.
  11. Muškáty dôkladne polievajte.
  12. Kvetináč umiestnite na miesto s dostatkom svetla a tepla.
  13. Počas prepravy a sadenia mohlo dôjsť k poškodeniu listov a výhonkov. Odstráňte ich!

Prečo je odvádzanie vody pri muškátoch také dôležité?

Ak nie je zabezpečená drenáž, môže sa vám stať, že kvetináč jedného dňa pretečie –  buď v dôsledku dažďa, alebo preto, že ste ho až príliš štedro zalievali. Korene tak budú stáť vo vode, a ak bude tento stav pretrvávať príliš dlho, začnú hniť.

Prečo je dobré muškáty pred ich zasadením ponoriť do vedra s vodou?

Ponorením muškátov do vedra s vodou zabezpečíme, že ich koreňová sústava nasiakne. To pomáha rastlinám až do času, kým nepustia nové korene. Totiž až v momente, keď majú nové korene, vedia prijímať vodu zo zeminy v kvetináči.

Prečo pri sadení kvetináč úplne nevyplniť zeminou?

Pri sadení treba rátať s priestorom na koreňovú sústavu sadenice muškátu, a tá prirodzene zaberá miesto. Ak teda kvetináč naplníte zeminou až po okraj, neskôr budete musieť časť zeminy odstrániť.

Frau steht vor hellem Holzzaun mit integrierten Geranien-Pflanzkübeln und befüllt schwarze Kästen mit Erde.

Prečo potrebujú muškáty hnojivo s pomalým uvoľňovaním?

Muškáty sú bujne rastúce rastliny a potrebujú veľa živín. Hnojivo s pomalým uvoľňovaním má tú výhodu, že muškáty vyživuje celé mesiace a vy tak môžete hnojenie pustiť z hlavy. Práve z tohto dôvodu odporúčame použiť tento typ hnojiva.

Avšak existuje jedna výnimka: niektoré črepníkové zeminy už obsahujú hnojivo s pomalým uvoľňovaním. Ak by ste do týchto produktov pri výsadbe pridali hnojivo, bolo by to už príliš.

Namiesto toho im môžete pomôcť v čase hnojenia tekutým hnojivom. Spoznáte to tak, že vaše muškáty už tak krásne nekvitnú, hoci sa nič nezmenilo na podmienkach, v ktorých žijú. Ak sa chcete dozvedieť ako správne používať tekuté hnojivo, kliknite tu.

Frau steht vor helleFrau steht vor hellem Holzzaun mit integrierten Geranien-Pflanzkübeln und befüllt schwarze Kästen mit Blähton.m Holzzaun mit integrierten Geranien-Pflanzkübeln und befüllt schwarze Kästen mit Erde.

Prečo záleží na tom, ako hlboko je koreňový bal v pôde?

Muškáty rastú najlepšie vtedy, keď je ich koreňová sústava v jednej rovine s vrchnou vrstvou pôdy. Ak je koreňový bal príliš vysoko, dochádza k odparovaniu, čo vedie k potrebe častejšieho zalievania. Ak je zasadený  príliš nízko, muškáty nebudú dobre rásť.

Prečo je potrebné dodržiavať medzi muškátmi odstupy?

Muškáty rastú rýchlo a intenzívne. Ak sú k sebe bližšie ako 20 cm (približne na šírku dvoch rúk), nebudú optimálne rásť. Nemajte však obavy: medzery medzi muškátmi sa v krátkom čase stratia.

Tip: Ak chcete dosiahnuť rovnomerné rozostupy pre nepárny počet rastlín, začnite s výsadbou v strede riadku. Pri párnom počte zas vysádzajte muškáty od okrajov.

Frau steht vor hellem Holzzaun mit integrierten Geranien-Pflanzkübeln und pflanzt pinke Geranien in schwarzen Pflanzkasten.

Aký účinok má utláčanie pôdy?

Zatlačením koreňového balu sa zabezpečí uzavretie pôdy. Je dôležité, aby v pôde nezostali žiadne dutiny a nové korene okamžite prijímali vodu a živiny prostredníctvom priameho kontaktu s pôdou.

Na čo slúži v kvetináči zalievací okraj?

Zalievací okraj vám pomôže udržať muškáty hydratované počas celého leta. Tento okraj umožní udržať v kvetináči viac vody, než ako sa okamžite vstrebe do pôdy. Táto dodatočná voda nebude odtekať cez okraje kvetináča.

Čo znamená dôkladné zalievanie?

Dôkladné zalievanie znamená, že voda nezvlhčuje len povrch pôdy, ale dostáva sa až do jej hĺbky. Korene sú na dne a potrebujú vodu. Ak zvlhčíte len vrchnú vrstvu pôdy, vlhkosť sa vyparí bez toho, aby z toho mali rastliny úžitok.

Dôkladným polievaním sa nedostanete ku koreňom čerstvo zasadených muškátov. Preto by ste mali muškáty pred ich zasadením namočiť do vedra s vodou, až kým neodídu všetky bublinky.

Čo robiť s muškátmi po ich výsadbe?

Po ich vysadení umiestnite kvetináč na svetlé a teplé miesto. So zalievaním niekoľko dní počkajte.

Dôležité upozornenie: Muškáty dôsledne chráňte pred mrazom, inak uhynú. Ani teploty pod 5°C nie sú ideálne. V tomto článku vysvetľujeme, ako chrániť muškáty pred mrazom.

Frau steht vor hellem Holzzaun mit integrierten Geranien-Pflanzkübeln und gießt rosa und pinke Geranien in schwarzem Pflanzkasten.

A čo kvetináče s nádržou na vodu?

Kvetináče, ktoré uskladňujú vodu, fungujú na báze dvojitého dna. Nádrž na vodu je v spodnej časti kvetináča a muškáty sú zasadené v jeho hornej časti.

Pri niektorých modeloch nasypete na zásobník špeciálnu vrstvu granulátu a až potom naň nasypete zeminu. Inak je výsadba rovnaká ako pri bežnom kvetináči.

V prvých týždňoch musíte rastliny v takýchto kvetináčoch polievať zhora. Naťahať si vodu zospodu vedia až vtedy, keď majú dostatočne dlhé korene a dosiahnu na vodu na nádržke.

Až vtedy dopĺňajte vodu cez zásobník. Takto možno aplikovať aj tekuté hnojivo.

Rote und weiße Geranien hängen in grünen Töpfen von Baum über Teich im Garten.
Kugel aus rosa Geranien hängt vor schwarzer Holzwand und Geranien in hochgesteckten Pflanzbehältern von der Decke.

Výsadba závesných muškátov

Často si môžete kúpiť závesné muškáty v ochrannej fólii či sieťke. Takýto obal chráni výhonky pred odlomením či už v obchode alebo počas prepravy.

Najjednoduchší spôsob, ako sa zbaviť obalu po zasadení, je prestrihnúť sieťku nožnicami. Následne ju odstránite bez toho, aby ste poškodili výhonky a listy muškátu.

Tipy ako pri sadení usporiadať mix letných kvetín

Flechtkorb mit violetten, orangenen und roten Geranien steht auf weißem Tisch im Garten.
  • Zoskupujte spolu tie rastliny, ktoré majú rovnaké požiadavky na umiestnenie! Zoznam vhodných spoločníkov pre muškáty nájdete v rubrike často kladených otázok.
  • Veľké rastliny ťahajúce sa do výšky priťahujú v balkónovom kvetináči najväčšiu pozornosť. Vysaďte ich na zadný okraj kvetináča alebo do stredu. Sprievodné kvety strednej výšky maskujú rozdiely vo veľkosti. Nižšie rastliny vyzerajú najlepšie na okrajoch alebo sa tam hodia rastliny s previsom. Stojace muškáty môžu byť hlavnou atrakciou, no majú radi aj sprievodnú úlohu, zatiaľ čo ťahavé muškáty sú ako doma na okraji kvetináča.
  • Neprežeňte to s počtom farieb v kvetináči! Tri farby úplne stačia. Biela a zelená sa hodia ku všetkému.
  • Mix kvetín v rôznych odtieňoch jednej farby vytvárajú prirodzenú harmóniu. Čo tak mať balkón v odtieňoch od tmavo- po svetlo-ružovú?
  • Mix letných kvetín priťahuje včely. Skombinujte napríklad muškáty s okrasnou šalviou a rozchodníkom voňavým a vychutnajte si farebný záhon. Bol pre vás tento príspevok užitočný? Budeme radi, ak ho budete zdieľať s ostatnými!

Navštívte náš Facebook, Pinterest a Instagram.

no active widgets